piątek, 12 kwietnia 2013

Dietetyczna zupa curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym.


Dzisiaj przedstawiam zupę, którą podbiłam serce mojego lubego. Jest sycąca, smaczna i niskokaloryczna. Doskonale może stanowić danie główne. Rozgrzewa i przenosi w świat orientu.

 

 

Składniki na (ok. 2-3l zupy, dla mniejszej ilości zmniejsz składniki o połowę):


  • 2 litry wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • podwójna pierś z kurczaka (ok. 400-600g)
  • 600 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • puszka kukurydzy
  • curry w proszku
  • pasta curry (ok. łyżeczki) – rodzaj i ilość wybierz od upodobań ostrości, ja wybrałam zieloną, czyli średnio ostrą
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kostki rosołowe
  • mleczko kokosowe lub śmietanka słodka 12% ok. pół szklanki.


Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku (ok. 2,5-3l) na łyżce oliwy podsmaż płaską łyżeczkę pasty curry przez ok. 15-20 sekund (uważaj na oczy, ponieważ pasta jest bardzo ostra) tak, aby jej nie przypalić, ale jedynie wydobyć jej aromat.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę cebule i posiekany czosnek. Podsmażaj chwilę aż cebula lekko się zeszkli.
  3. Zalej wszystko 2 litrami wody i włóż do garnka pierś z kurczaka (w całości).
  4. Wsyp soczewicę i gotuj na średnim ogniu aż kurczak się ugotuje, czyli ok. 15-20 minut.
  5. Po tym czasie wyjmij kurczaka, pozostaw, aby trochę ostygł i pokrój go w plastry, które zmieszczą się na łyżce do zupy.  
  6. W czasie, gdy kurczak będzie stygł pokrój pieczarki w plasterki i dorzuć do zupy. Następnie dodaj kukurydzę (z zalewą), kostki rosołowe i curry w proszku wg uznana (ja daje solidną porcję ok. 2 łyżek).
  7. Gotuj aż pieczarki zmiękną. Na końcu dodaj mleczko kokosowe (nada wspaniały smak) lub z braku mleczka, śmietankę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz