Dzisiaj przedstawiam zupę, którą podbiłam serce mojego lubego. Jest sycąca, smaczna i niskokaloryczna. Doskonale może stanowić danie główne. Rozgrzewa i przenosi w świat orientu.
Składniki na (ok. 2-3l zupy, dla mniejszej ilości zmniejsz składniki o połowę):
- 2 litry wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szklanka czerwonej soczewicy
- podwójna pierś z kurczaka (ok. 400-600g)
- 600 g pieczarek
- 2 duże cebule
- puszka kukurydzy
- curry w proszku
- pasta curry (ok. łyżeczki) – rodzaj i ilość wybierz od upodobań ostrości, ja wybrałam zieloną, czyli średnio ostrą
- 4 ząbki czosnku
- 2 kostki rosołowe
- mleczko kokosowe lub śmietanka słodka 12% ok. pół szklanki.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku (ok. 2,5-3l) na łyżce oliwy podsmaż płaską łyżeczkę pasty curry przez ok. 15-20 sekund (uważaj na oczy, ponieważ pasta jest bardzo ostra) tak, aby jej nie przypalić, ale jedynie wydobyć jej aromat.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebule i posiekany czosnek. Podsmażaj chwilę aż cebula lekko się zeszkli.
- Zalej wszystko 2 litrami wody i włóż do garnka pierś z kurczaka (w całości).
- Wsyp soczewicę i gotuj na średnim ogniu aż kurczak się ugotuje, czyli ok. 15-20 minut.
- Po tym czasie wyjmij kurczaka, pozostaw, aby trochę ostygł i pokrój go w plastry, które zmieszczą się na łyżce do zupy.
- W czasie, gdy kurczak będzie stygł pokrój pieczarki w plasterki i dorzuć do zupy. Następnie dodaj kukurydzę (z zalewą), kostki rosołowe i curry w proszku wg uznana (ja daje solidną porcję ok. 2 łyżek).
- Gotuj aż pieczarki zmiękną. Na końcu dodaj mleczko kokosowe (nada wspaniały smak) lub z braku mleczka, śmietankę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz